<< Constant Index

Doe-het-zelf-muzikantschap

*Note* This page is about DIY-musicianship, licensing, netlabels, resources, etc.
The page is now in Dutch, but I will translate it when I get a chance… How soon is now…


->->->->->-> copyleft, creative commons, netlabels, communities, eigen beheer…

Donderdag 29 september gaf ik een woordje uitleg rond copyleft en alternatieven, variaties op copyright.
Ik begon met een uitleg rond copyleft en creative commons, en dan toonde ik een paar voorbeelden tonen van hoe andere muzikanten, labels, structuren meer met het net spelen…

Belangrijke bron van informatie:
Wikipedia!
Een online vrije encyclopedie

Ik vertrok vanuit de software wereld, en met vragen en definities…

Wat is Copyleft?

Copyleft is de toepassing van de copyrightwetgeving om het publiek vrijheid te geven om een creatie en alle afgeleide werken te wijzigen, te verbeteren en te herdistribueren.

Copyleft is een van de belangrijkste eigenschappen van vrije-softwarelicenties: het zorgt ervoor dat wijzigingen die door anderen worden gemaakt en verspreid weer kunnen worden geïntegreerd in het origineel. Op deze manier kunnen bedrijven niet nemen zonder terug te geven.

Wat is GPL?

De GPL was een van de eerste licenties die op deze manier functioneert.
De GNU General Public License of kortweg de GPL is een software licentie, bedacht door Richard M. Stallman en Eben Moglen.

Deze licentie-overeenkomst gaat over vrije software. Vaak wordt dit geïnterpreteerd als gratis software, maar met de prijs heeft het weinig te maken; het gaat over vrijheid. Men kan wel zowat alle vrije software gratis downloaden en als men er toch moet voor betalen kan men het zelf weggeven of doorverkopen. Meer over vrije software op wikipedia)

Belangrijk bij de GPL-licentie is dat alle afgeleide software zelf ook onder de GPL-licentie valt en dus ook vrij moet zijn.

Wat is Creative Commons?

Creative Commons (CC) is een oorspronkelijk Amerikaans project voor het bevorderen van open content. Het wil het mogelijk maken om creatieve werken vrijer beschikbaar te stellen dan bij traditioneel auteursrecht of copyright mogelijk is, zodat die werken bijvoorbeeld makkelijker gekopiëerd en verspreid kunnen worden of dat anderen er verder aan kunnen werken. Het project biedt verschillende vrije licenties aan die copyrighthouders kunnen gebruiken om bij het verspreiden van informatie problemen te voorkomen die door de huidige auteursrechtwetgeving kunnen optreden.
Het initiatief werd in 2001 opgericht door onder andere Lawrence Lessig, een belangrijk pleitbezorger voor een soepeler systeem van auteursrecht. Creative Commons omvat een aantal internationale projecten om de licenties te vertalen van het Engels en van het Amerikaanse recht naar andere talen en andere rechtsystemen.

De vier punten van de CC licenties:

* BY: Attributie: kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk en afgeleide werken op voorwaarde van het geven van credit -> vermeld de originele auteur, muzikant…
* NC: Non-commercieel: kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk en afgeleide werken alleen voor non-commerciële doelen
* ND: No Derivative Works: kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk is toegestaan, maar niet het veranderen van het werk
* SA: Share Alike: distributie van afgeleide werken is alleen toegestaan onder een identieke licentie, zie ook copyleft.

Er zijn dus verschillende creative commons licenties, gradaties in hoe iemand je werk mag gebruiken of niet: enkele voorbeelden: met of zonder attributie (vermelden van je naam als je werk gebruikt is), mogen anderen je werk verkopen of niet, share-alike of niet, mogen anderen je werk gebruiken en onder welke voorwaarden…

Creative commons Belgie

Het volstaat om hier een licentie te kiezen en dat te vermelden op je website, cd, boekje, partituur etc!


->->->->->-> Hoe een licentie kiezen?

Gan naar de algemene site van Creative Commons.

klik op publish, dan kom je hier.

Al dit in het Nederlands!

(Noot: jurisdiction=jurisdictie=plaats waar de licentie van toepassing is en geldig is-> als je België kiest, dan is jouw licentie aangepast aan de Belgische wetgeving)

Als je het je helemaal niet kan schelen wat er met jou muziek gebeurd, of alsje wat je geschreven hebt aan de hele wereld wil doorgeven om te bewerken, verkopen etc, dan kun je beslissen om je werk als publiek domein te bestempelen!

Zowiezo is copyright automatisch!
Jij bent de auteur, “schepper”, alleen kun je met een GPL-licentie of met een Creative Commons licentie meer bepalen wat er met je werk gebeurd.
Ook ben je op een manier beschermd.

Voorbeeld1:
Als je een niet-commerciele licentie gekozen hebt, en iemand zet je liedje op een cd en verkoopt die, dan kun je die persoon aanklagen.

Eenmaal je gekozen hebt onder welke voorwaarden je muziek mag worden behandeld, dan kun je eens verderkijken naar hoe je die wil verspreiden…

Voorbeeld 2:
Je maakt een nieuwe song, je zet hem op je webpagina (of of archive.org – zie hieronder!) en je kiest de volgende licentie:

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Belgium

Dit wil zeggen:
– Attribution: dat als iemand je song gebruikt, of sampelt, of op een compilatie wil zwieren, dat die jou moet vermelden (dit kan in de data van de mp3 of in andere metadata, misschien ook best contacteren!
– Non Commercial: iemand mag je song zeker niet zomaar verkopen.
– Share alike: als iemand je song sampelt, dan moet de persoon die sampelt ook zijn nieuw liedje onder deze licentie “Attribution-NonCommercial-ShareAlike” moet publiek maken.
– Belgium: deze licenties zijn aangepast aan de Belgische wetgeving, en dus zijn rechtsgeldig in een rechtbank.

Voorbeeldje van een muzikant die zijn muziek onder een creative commonslicentie op het internet : Lo-bat


->->->->->-> “Alternatieve” manieren om je muziek in de wijde wereld te brengen – meestal online!

– cd(r) uitbrengen in eigen beheer

voorbeeldlabel: Retinascan, met netwinkel en zelfgemaakte hoezen

– 2 speciale sites, met talloze schatten, teksten, filmpjes, muziek, onder allerhande vrije en minder vrije licenties:

Archive.org
Scene.org

***precious***

– netlabels – er zijn er massa’s!

soort goudengids van netlabels:
http://www.phlow.de/netlabels/
http://numia.scene.org/
http://www.rowolo.de/labels/

– Nog een verzameling Creative Commons muziek, dat we eens voor een project op een rijtje hebben gezet:

http://sound.constantvzw.org/ccmusic/

– gemeenschappen/Communities, soms ook label

Het Belgische electrobel

Internationaal:
Micromusic
Em411

– voor gelegitimeerde sampels (daar kun je sampels downloaden die onder creative commons staan)
Freesound

veldopnames

– interessante opzet door Brits platenlabel
Fat Cat Demo pagina
Fat Cat Doe-het-zelf-pagina: met meer info rond masteren, distributie, winkels…

Comments are closed.